^Pujar
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Destacats

Cerca...

Xarxes Socials

FacebookTwitter

Calendari

Setembre 2024
L M X J V S D
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

INICIAR SESSIÓ

Clipmetratges premiats

Clipmetratges premiats (XII PFMZ, març 2019)

CATEGORIA Cicle superior d'Educació Primària i Primer cicle d'ESO

(400 euros)

TÍTOL

RESUM

SALVEM EL PLANETA!

 

Escola La Falguera

VILANOVA DEL VALLÈS

 

Premi 400 euros

L’escola La Falguera té el compromís d’educar a partir de projectes amb enfocament globalitzat i amb incidència social. L’Àlex Albéstegui, en Jan Sorribas i en Biel Trullàs, alumnes de 6è, us proposen en aquest clipmetratge, accions directes que, tot i la distància física entre el Delta de l’Ebre i l’escola, podem fer tots i cadascú de nosaltres. La proposta argumenta que tot i els nostres actes “locals”, tot allò que actuí en benefici del planeta, tindrà efecte sobre el seu estat de conservació. L’aposta ferma sobre la suma de tots els nostres petits actes vers l’estalvi d’aigua i l’energia acabaran esdevenint grans i tenint efectes considerables sobre l’ecosistema. El projecte, a més, està documentat amb fonts bibliogràfiques (notícies, treballs d’investigació, etc.) i pren com a referència els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) vertebrats a partir del document “Transformar el nostre món: l’Agenda 2030 pel Desenvolupament Sostenible”, així com diversos objectius a escala mundial fixats per l’UNESCO. En aquest, es posa en evidència que és un exercici de responsabilitats compartides i que val la pena prendre consciència sobre tot allò que està a les nostres mans per salvar el planeta i els seus recursos. Ara més que mai, actuar globalment, tot pensant localment. I és que res canvia, si res canvies!

 

CATEGORIA Segon cicle ESO  (2.600 euros)

TITOL

RESUM

EL DELTA DE L’EBRE

 

Institut Els Alfacs

SANT CARLES DE LA RÀPITA

 

Premi 400 euros

En aquest vídeo volem conscienciar a la gent que vegi l'espai que estem contaminant, el Delta de l'Ebre. Per desgracia, al llarg dels anys s'ha anat reduint i contaminant cada vegada més. Fins a un punt que queda molt menys terreny a la Punta de la Banya. Si seguim així més temps, la Punta de la Banya pot acabar desapareixent i el delta en general. I volem fer veure a la gent que el que tenim aquí és un paisatge privilegiat i que no el podem perdre per culpa de les nostres accions. A poc a poc, sabem que la gent es va conscienciant i adonant-se que hem de cuidar més el nostre planeta, però encara fa falta molt més d'esforç.

 

BIOCONSTRUCCIÓ

 

Ins Cap Norfeu

ROSES

 

Premi 400 euros

El grup d’alumnes de 4t ESO-D, alumnes amb un currículum acadèmic adaptat i/o diversificat, estant portant a terme des del curs passat el projecte de «Bioconstrucció». Aquest és un projecte relacionat amb la construcció ecològica i l'eficiència energètica i que ens ha ofert l'oportunitat de relacionar-nos amb el medi de manera més sostenible, gràcies a la utilització de materials naturals, reutilitzats i tècniques de construcció tradicionals i artesanals.

Els objectius del projecte són:

1) Fomentar la reflexió dels joves sobre la interrelació entre espai geogràfic i activitat humana i entre el desenvolupament social i la sostenibilitat ambiental.

2) Conèixer algunes de les relacions i transformacions geomètriques per a l'eficiència constructora i utilitzar tècniques de construcció de motlles i perimetrals.

3) Conscienciar els alumnes, com a futurs agents de canvi, de la importància del control de consum d'energia i d'aigua en la construcció, i valorar les mesures d'estalvi i sostenibilitat.

4) Iniciar-se en la pràctica de tècniques de bioconstrucció per vivenciar-se com a alternativa ecològica en defensa de les matèries primeres naturals i l'estalvi d'energia.

Així doncs, a partir de la pràctica en la barreja d’argiles i aigua, la fabricació de moltlles de fusta i l’elaboració artesanal de maons, els alumnes intenten construir una caseta per endreçar les eines del nostre hort ecològic. Uns treballs plens d’esforç personal que transmet a alumnes i comunitat educativa la importància de generar activitat humana amb menor impacte mediambiental possible.

PROTEGIM LA INTEGRITAT ECOLÒGICA

 

Institut Torre Vicens

LLEIDA

 

Premi 300 euros

En el nostre clipmetratge us volem donar a entendre que l'ecosistema està en mal estat i fent petites accions podem donar un bon resultat en el medi ambient. L'objectiu és conscienciar a la gent dels problemes dels ecosistemes que són ignorats i poder solucionar-los.    

Els objectius d’aquest clipmetratge són:

1) Difondre missatges de responsabilitat envers la protecció de la integritat ecològica.

2) Respectar i tenir cura del medi ambient.

3) Protegir i respectar la biodiversitat

4) Ésser conscients del malbaratament d’energia

 

A QUÉ ESPERES?

 

IES Calvià

SANTA PONÇA, CALVIÀ (Mallorca)

 

Premi 300 euros

Hem fet aquest clipmetratge , titulat “A què esperes?”, per conscienciar la gent dels mals que provoquen a la natura les nostres accions i per demostrar-los que si cada un de nosaltres aporta un poc de la seva part, entén que un petit gest compta, podem arribar a millorar les condicions de vida de la humanitat . Hem representat com els simples gests de llençar una ampolla de plàstic a la platja o agafar el cotxe constantment poden provocar diversos efectes al nostre entorn. Les conseqüències que es deriven d’aquesta manera d’actuar (l’efecte hivernacle, la pluja àcida, la contaminació dels mars i oceans entre d’altres) fa que molts d’éssers vius morin, que el planeta es deteriori ràpidament i que nosaltres agafem malalties difícils de curar. Per evitar això, us demostrem que si llencem aquesta ampolla al contenidor de reciclatge corresponent, podem evitar la destrucció de l’ecosistema terrestre.                      

 

LA FAM

 

IES Quatre Cantons

BARCELONA

 

Premi 300 euros

Nosaltres hem volgut fer aquest vídeo per mentalitzar a la gent sobre un  problema tan important com és la fam.  En el nostre clipmetratge hem explicat quin és aquest problema, a qui afecta, les seves causes, i com podem arribar a solucionar-lo. Hem afegit  un petit curt on es mostren dues situacions totalment contràries: el dia  d’un nen amb desnutrició, comparat amb el d’un nen amb  sobre-alimentació.  Com hem dit abans, volem que la gent tingui consciència del que està  causant aquest problema i que prenguin les mesures que estiguin al seu abast per intentar, almenys, reduir-lo.

 

ON S’AMAGUEN AQUESTES ESPÈCIES?

 

Institut Els Alfacs

SANT CARLES DE LA RÀPITA

 

Premi 300 euros

El vídeo ens parla d’on s’amaguen aquestes espècies; el fartet, la cutimanya i el bitó. El curtmetratge comença amb una fotografia d’una platja amb el títol i el logo del concurs. Després ens introdueix breument la definició de la biosfera i més tard surt una petita gravació d’una part del Delta de l’Ebre. Seguidament, ens projecta informació dels tres animals amb perill d’extinció que són el fartet, la cutimanya i el bitó. Per finalitzar surt una altra gravació d’una part del Delta de l’Ebre on s’esmenten algunes possibles causes.

 

LA MÀ ECOLÒGICA

 

Institut Roquetes

ROQUETES

 

Premi 300 euros

Les motivacions que ens han dut a realitzar aquest treball són conscienciar que amb accions molt senzilles i a l’abast de tothom podem contribuir molt per a millorar la salut ecològica del nostre planeta. Com diu el lema del premi: demà pot ser massa tard.      

En aquest clipmetratge volem mostrar com tots som responsables perquè tots podem canviar hàbits de consum i optimitzar recursos, a més tenim l’obligació de denunciar les actituds incíviques que no respecten l’entorn natural.

 

EL PETROLI QUE GASTEM

 

IES Quatre Cantons

BARCELONA

 

Premi 300 euros

El nostre institut ens va fer escollir entre molts projectes, entre ells aquest: el de fer un petit vídeo per donar a conèixer algun dels objectius  de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i els de la Carta de la Terra.                                                                   

El nostre grup va triar l'energia sostenible i no contaminant. Ens vam decidir per aquest objectiu perquè molts cops gastem energia i embrutem el medi ambient sense adonar-nos.

En els dos minuts que dura el nostre clipmetratge parlem sobre l'energia que gastem, però més en concret del petroli. Donem a conèixer tot el petroli que gastem al món en un dia, i que podem fer per aturar tot a aquest malbaratament, ja que a part de embrutar la Terra és un recurs finit.

 

CATEGORIA Batxillerat i Cicles Formatius 

(1.600 euros)

IN SOSTENUTO

 

IES Juniper Serra

PALMA DE MALLORCA

 

Premi 400 euros

In-Sostenuto és el títol del nostre clipmetratge. Una història que es desenvolupa mitjançant 3 personatges. Una pianista està a casa seva i comença a tocar el seu teclat. Dins el seu subconscient apareixen dos ballarins. La ballarina representa la mare natura, la puresa, la bellesa, l’elegància... i el ballarí representa els problemes que creen els humans contra ella com ara la contaminació, l’abús de recursos, la destrucció del medi i, en definitiva, el maltractament al qual la natura es troba sotmesa. Hem escollit el Prelude nº15 Opus 28 de Fryderyk Chopin una peça que hem reinterpretat i editat de forma exclusiva per aquest projecte. A mesura que avança la peça i la coreografia les accions dels humans es posen de manifest a través del ballarí. Violentament destrueix de forma imparable la natura la qual, indefensa, intenta renéixer i refer-se. Amb la fusió de música i la dansa hem donat una altre visió, la nostra visió. Mitjançant les arts escèniques i no les paraules hem volgut arribar més enllà.                     

L’objectiu principal ha estat sensibilitzar sobre els efectes negatius dels essers humans sobre la natura, així mateix, en contraposició hem volgut destacar la seva bellesa així com la seva fragilitat.

 

UNA GOTA DE ESPERANZA

 

San José-Niño Jesús.

REINOSA

 

Premi 300 euros

La mayoría de la población no es consciente de la situación actual en las aguas del río. Por eso queremos tratar el problema desde su raíz: el nacimiento del Ebro. Al observar esta zona nos damos cuenta que es muy diferente a la desembocadura.                                                             

A lo largo del recorrido que realiza el río por la península, este va deteriorándose por diversos factores: contaminación antrópica, efluentes líquidos, alteraciones de pH, sobreexplotación de recursos pesqueros, vertidos… Esto hace que al llegar a su desembocadura, el agua del Ebro sea completamente distinto a como se encuentra en su nacimiento en Cantabria.   

Este problema es cosa de todos, está en nuestra mano revertir esta situación. Con esta “GOTA DE ESPERANZA” queremos concienciar a la población que,  a pesar de la difícil condición de la cuenca hidrográfica del Ebro, no todo está perdido, todavía queda fe. Fe para crear entre todos un mundo mejor, más involucrados con el medio ambiente y más respetuosos con su biodiversidad.                                                   

Contemplando el problema presentado en el vídeo queremos animar a la gente a tomar conciencia y aportar su granito de arena; mucha gente pequeña, en lugares pequeños, haciendo cosas pequeñas, pueden cambiar el mundo.

 

PROU EXCUSES

 

Institut Caparrella

LLEIDA

 

Premi 300 euros

El nostre objectiu es que la gent conegui els problemes del residus plàstics, promoure el reciclatge, la reutilització i que redueixi l’ús dels plàstics. Ens agradaria que coneixessin el valor i la responsabilitat de no tirar plastics al terra. El contingut comença amb una planta i el títol del video i despres hi ha un conjunt de dades envers el problema i les solucions als residus plàstics, amb la culminació d’una crida als governs de tot el món per tal de que arribem tots a un acord mundial que promogui materials alternatius i que s’impliqui en la principal víctima dels plàstics, els ecosistemes marins. També hem inclós un petit video on es llança una ampolla de plàstic al terra i en el qual generem un contrast visual entre el plàstic llançat i el reutilitzat, que és la planta del principi en una garrafa tallada utilitzada com a test. Ens encantaria que fos un video únic, clar, senzill i fàcil d’entendre i que generés als espectadors i al jurat la necessitat de fer el possible per evitar que la situació dels plàstics segueixi com fins ara. Esperem que us agradi.

 

UNA PORQUERIA DE FESTES

 

Institut Flix

FLIX

 

Premi 300 euros

Els alumnes de l’Institut de Flix proposen un clipmetratge que vol fer reflexionar sobre la facilitat i la lleugeresa amb la que, sense adonar-nose’n, cometem petits actes que malmeten irremeiablement el nostre estimat planeta. Potser si ens adonem d’aquests errors deixarem de cometre’ls!

 

EL PORTA A PORTA

 

IES Caparrella

LLEIDA 

 

Premi 300 euros

Motivacions: Hem decidit presentar-nos al premi perquè pensem que és molt important insistir en el tema del reciclatge.

Contingut: En el clipmetratge es mostra com un noi va a llençar la basura a un container i no pot perquè el contenidor esta ple, i fa pudor. Acte seguit es mostra una solució a aquest inconvenient: la recollida de porta a porta implementada ja en molts pobles i ciutats.       

Objectius: Conscienciar a la gent de que el porta a porta es millor que tots els sistemes de reciclatge que hi ha actualment.

 

CATEGORIA Entitats, institucions i altres

(400 euros)

TITOL

RESUM

TERRA PERDUDA

 

David Barreda, Marc Domenech i Júlia Albacar

TORTOSA

 

Premi 400 euros


 

 

Terra Perduda pretén ser un crit d’ajuda per al Delta de l’Ebre. El Delta és un ecosistema extremadament delicat i que per culpa de l’acció humana sofreix una sèrie de problemes que posen, no només el sistema biològic en perill, sinó també tota la seva morfologia. Una de les amenaces més greus és la regressió de la costa deltaica. Cada any, de l’ordre de 5 a 10 metres de costa desapareixen sota l’aigua pel dèficit de sediments de l’Ebre, conseqüència essencialment dels pantans que, com a cicatrius, marquen el traçat del riu.

Terra Perduda pretén denunciar aquesta situació, donant veu a un testimoni directe de la regressió, una persona que ha vist com la terra que un dia va comprar el seu pare ha desaparegut sota el mar. Marcela Otamendi, propietària del restaurant Los Vascos a Deltebre, recorda a Terra Perduda com era el Delta quan ella era petita i explica també els valors que volen transmetre a les pròximes generacions. Uns valors d’estima i lluita per la terra.

 

Comparteix l'article

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Copyright © 2013. ASSOCIACIÓ D’AMIGUES I AMICS DE LA UNESCO DE TORTOSA