^Pujar
foto1 foto2 foto3 foto4 foto5

Destacats

Cerca...

Xarxes Socials

FacebookTwitter

Calendari

Juliol 2024
L M X J V S D
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

INICIAR SESSIÓ

 

Viatge al Marroc (juny 2014)

 

 

Un grup de 21 persones de Tortosa i Amposta integrat  per membres de l’Associació UNESCO Tortosa, i persones relacionades amb el món educatiu, social i cultural hem tingut l’ocasió de ser el primer grup de Catalunya i de l’Estat espanyol que ha participat en un projecte d’intercanvi per a conèixer el país d’on han emigrat moltes persones que ara són nous ciutadans de la nostra terra. I ho hem fet d’una manera privilegiada acollits i guiats pels dos professors de Llengua i cultura àrab Rachid El Ouahi i Rachid El Mahiri que des de fa 3 anys tenim a les escoles de Tortosa i per dos persones més marroquines que fa anys viuen a Tortosa, Mohamed Ait Abou i Ali Bikri. Aquest viatge, igual que la possibilitat de tenir els professors de llengua i cultura àrab a Tortosa són una iniciativa del país veí de  la “Fundació  Hassan II per als marroquins residents a l’estranger”,  iniciatives que tenen per objectiu promoure el coneixement de la cultura d’origen a les persones emigrades i l’intercanvi d’experiències amb els país que els acull.

 

 

Vam tenir ocasió de visitar el Parlament, la Biblioteca Nacional, el Museu d’arqueologia, escoles, la medina antiga de Rabat, la Mesquita Hassan II de Casablanca, la medina i la ciutat de Fes, la medina i la plaça de Meknes, les platges de  Kenitra; la Suissa marroquina a  Ifren, assistir al festival internacional de Música sacra de Fes, a un concert de Música sufí a la Biblioteca Nacional de Rabat. Familiars dels amfitrions ens van organitzar una festa d’aniversari d’una de les persones que vam fer el viatge on vam degustar els dolços i pastissos tradicionals. Vam poder passejar pels  carrers, degustar la excel.lent gastronomia, conèixer la seva gent. Vam tenir ocasió d’aprendre dels nostres  amfitrions i acompanyants marroquins l’art i el joc del regateig  a les medines per fer bones compres, i no ens vam deixar perdre una sessió als “hammam” típics, sorprenents per a nosaltres.

 

Vull agrair i felicitar a la Fundació Hassan II, en nom de l’Associació UNESCO Tortosa, com a entitat col·laboradora en l’organització d’aquest viatge i  de tot el grup que hi vam participar, aquesta iniciativa que ajuda a conèixer-nos millor, a intercanviar experiències i a eliminar tòpics i prejudicis cap a un país i unes persones amb les que convivim actualment. I en especial als organitzadors marroquins i a les seves famílies, per aquest aquest projecte i per les seves atencions, generositat i hospitalitat.

 

També agrair les facilitats i la bona acollida al seu país que ens han dispensat totes les persones, institucions i espais culturals que hem visitat.

 

La valoració de totes les persones que vam fer el viatge no podia ser més positiva. Poso com a mostra alguns dels comentaris que han fet:

 

 • “M’ha agradat mol la possibilitat de conèixer el país veí  i la seva gent, cultura, costums i formes de vida acompanyats per persones marroquines. Viatge i experiència molt enriquidora”
 • “M’he sentit una persona privilegiada per formar part d’aquest projecte”
 • “He sentit nostàlgia de la meva identitat natal”
 • “Em fa estimar els orígens”
 • “He descobert un país encisador, hospitalari, molt més semblant al nostre del que em podia pensar”
 • “M’ha impactat la riquesa i diversitat cultural, lingüística, social i econòmica”
 • “Un viatge meravellós”
 • “Acolliment, generositat, gentilesa, hospitalitat, senzillesa, humilitat”
 •  “Una gran lliçó d’educació, hospitalitat i respecte”
 • “Valoració molt positiva de fer el viatge en grup i compartir aquesta experiència.”
 • “He descobert  un país molt proper i molt llunyà alhora, m’ha ajudat a eliminar molts tòpics i prejudicis”.
 • “Descoberta d’un país i una gent on conviuen diferents mons amb plena acceptació i respecte”
 • “M’he deixat traspassar per la seva música, i la seva cultura”
 • “M’he enamorat del Marroc i de la seva gent”
 • “He pogut comprovar que per als marroquins  no es cap problema parlar en tres llengües diferents alhora (amazic, àrab, francès) i escriure en dos alfabets diferents, que tenen diferent direccionalitat (àrab i llatí),  tenen una ment molt oberta i respectuosa sobre la diversitat lingüística i molt interessats en aprendre paraules en català”
 • “Entenen molt bé Catalunya i les seves ànsies d’independència”

 

Aquesta no ha estat una iniciativa aïllada, ja que està previst repetir i ampliar grups l’any que ve, qualsevol persona o entitat interessada en participar-hi cal que es posi en contacte amb els dos professors de llengua i cultura àrab o amb la nostra associació.

 

Per acabar vull desitjar un bon Ramadà a tots els veïns i veïnes musulmanes de la nostra ciutat, que estan celebrant des del dia 29 de juny..

 

Montserrat  Esteve Palà

Presidenta Associació Amigues i amics de la UNESCO de Tortosa

Comparteix l'article

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Copyright © 2013. ASSOCIACIÓ D’AMIGUES I AMICS DE LA UNESCO DE TORTOSA